ZDRAVÉ RECEPTY

Hlavnú úlohu v prevencii vzniku VPDM hrá vyvážená strava. V stravovaní je veľmi dôležité dodržiavať niekoľko zásad. Strava musí byť vyvážená a mali by sme konzumovať potraviny s obsahom antioxidantov, omega-3 nenasýtených mastných kyselín a karotenoidov.

Pre naše oči urobíme najlepšie, ak budeme jesť veľa zeleniny a ovocia bohatých na luteín a zeaxantín, ako napríklad papriky, čučoriedky, mango, listová zelenina, špenát, kel, pomaranče, mandarínky alebo vaječný žĺtok.

Čím sme starší, tým sa zvyšuje riziko ochorenia VPDM a zároveň klesá schopnosť získať potrebné látky z potravy. Preto sa odporúča užívať výživové doplnky s vyváženým obsahom účinných látok.

RECEPTY
PAPRIKA PLNENÁ ŠPENÁTOM

Ingrediencie:
4 väčšie papriky, 1 kg čerstvého špenátu, 25 dkg bryndze, 3 strúčiky cesnaku, 10 ČL olivového oleja, 10 ČL zeleninového vývaru, biele korenie, muškátový oriešok

Ako na to:
Špenátové listy očistíme, opláchneme, prelejeme horúcou vodou, necháme odtiecť prebytočnú vodu a pokrájame nadrobno.

Bryndzu zmiešame s prelisovaným cesnakom a špenátom, ochutíme korením a strúhaným muškátovým orieškom. Papriky opláchneme, na jednej strane pozdĺžne rozkrojíme a odstránime jadrovníky. Naplníme bryndzovo-špenátovou plnkou.

Potom na dno ohňovzdornej misy nalejeme olivový olej, poukladáme plnené papriky a polejeme ich vývarom. Pečieme asi 45 min. pri 190 °C a podlievame šťavou, ktorá vznikne pri pečení. Podávame s bagetou alebo ryžou.


ŠPENÁTOVÁ SADLINA :

Ingrediencie:
2 dl hovädzieho vývaru, 3 vajcia, 1žĺtok, soľ, mleté čierne korenie, 2 lyžice duseného prelisovaného špenátu, 20 g hrubej múky

Ako na to:
V hovädzom vývare dobre rozmiešame vajcia a žĺtok. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme prelisovaný špenát, múku a všetko spolu dobre vyšľaháme. Pripravenú špenátovú zmes vylejeme do širšej rajničky, ktorú sme vymastili, vložíme do nádoby s vriacou vodou a prikryté varíme asi ¼ hodiny. Uvarenú a vychladnutú vyklopíme a pokrájame.


ŠPENÁT S CESTOVINOU

Ingrediencie:
300g cestovín (najlepšie kolienka), 400g mrazeného špenátu, jednu cibuľu, 4 vajíčka, 1dcl mlieka, soľ, čierne mleté korenie, tvrdý syr na posypanie

Ako na to:
Na oleji spražíme nadrobno pokrájanú cibuľku pridáme špenát a soľ, necháme trochu dusiť vo vlastnej šťave. Rozmiešané vajíčka s mliekom a prilejeme do špenátu necháme to variť pokiaľ sa vajíčka nezrazia a potom ešte dochutíme čiernym korením. Nakoniec všetko zmiešame s cestovinami pred podávaním trochu posypeme nastrúhaným syrom.


TRASENÁ TORTA

Potrebujeme:
1 hotový tortový korpus, 500 gramov mandaríniek, v 500 ml smotany na šľahanie, 2 vanilkové pudingy bez varenia, 2 balíčky vanilínového cukru, 3 klinčeky

Ako na to:
Mandarínky ošúpeme, rozdelíme na mesiačiky a spolu s trochou vody, vanilínovým cukrom a klinčekmi povaríme na miernom ohni do zmäknutia. Odstavíme, odstránime klinčeky a necháme vychladnúť. Mandarínkový kompót spolu so smotanou a pudingovými práškami dáme do uzatvárateľnej nádoby. Približne desaťkrát potrasieme a tuhú zmes nanesieme na korpus. Dáme na hodinu do chladu a podávame.


MANDARÍNKOVÉ VLNY

Ingrediencie:
Cesto: 2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky, 1 hrnček cukru múčka, 2 lyžice kakaa, 1 kocka Hery, 1 prášok do pečiva, 6 vajec, mandarínky (veľký kompótový pohár)

Krém:
5 lyžíc cukru múčka, 1 maslo, rozmixované mandarínky (1/4 z pohára), čokoládová poleva.

Ako na to:
Cesto vypracujeme bez kakaa a polovicu z neho nalejeme na plech. Do druhej polovice pridáme kakao a vylejeme na prvé cesto. Potom naň poukladáme mandarínky a dáme piecť. Vychladnutý koláč potrieme krémom a polejeme čokoládovou polevou.


CITRUSOVÉ BOWLE

Ingrediencie:
3 mandarínky, 2 pomaranče, 1 malý grapefruit, 1 citrón, 150-200 g práškového cukru, ½ l griotky, 1 l červeného vína, 3 dl sódovky, ľad

Ako na to:
Ovocie olúpte a odstránime jadierka. Mandarínky a pomaranče pokrájajte na kúsky, grapefruit a citrón na tenké plátky.

Dajte do vhodnej nádoby, posypte cukrom zalejte griotkou a nechajte asi 2 hod. v chlade odležať. Potom všetko zalejte vychladeným červeným vínom a sódovkou. Premiešajte a nalejte do vyšších pohárov, doplňte ľadom a podávajte s dlhšou lyžičkou.